TL-WR1043ND v.1 + Huawei E3372 PLAY LTE – jak uruchomić zapasowe łącze internetowe, na które stać każdą firmę

img

Router TP Link TL-WR1043ND v.1 plus modem Huawei E3372 PLAY LTE to niezła i tania konfiguracja, która może uratować życie, gdy główne łącze w firmie ulegnie awarii. W internecie jest wiele poradników, jak skonfigurować obydwa urządzenia – w moim przypadku żaden nie okazał się zgodny z rzeczywistością.

Konfiguracja TL WR1043ND V1 z modemem LTE Huawei E3372 PLAY 4G LTE

Oto konfiguracja, która zadziałała z miejsca (widać ją również na obrazku):

  1. Zmieniamy podstawowy adres IP z 192.168.1.1 na 192.168.2.1, zapisujemy, czekamy, aż adres odświeży się na pasku adresu. [ta opcja nie musi być konieczna, ale ja ją wykonałem].
  2. Wchodzimy do Konfiguracja -> Podstawowa, a tam zmieniamy, co następuje:
    1. Połączenie: Modem CDMA/3G/LTE
      W zależności od wersji oprogramowania ta nazwa może być nieco inna. Ważne, żeby wybrać tę, która zawiera „CDMA” i „LTE”.
    2. Technologia: 4G/3G/2G (zależy od modemu)
    3. Urządzenie: /dev/ttyUSB1.
      Gdyby okazało się, że ttyUSB1 nie istnieje, należy nacisnąć przycisk Skanuj. To o tyle istotne, że modem funkcjonuje na porcie USB1, podczas gdy w interfejsie domyślnie widoczny jest tylko USB0.
    4. Operator: Polska – Play Online [dla operatora PLAY]
      W zależności od wersji ten napis może wyglądać nieco inaczej.

Oto zrzut konfiguracji z routera:

img

root@Gargoyle:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname=lo
network.loopback.proto=static
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1
network.loopback.netmask=255.0.0.0
network.lan=interface
network.lan.ifname=eth0.1
network.lan.type=bridge
network.lan.proto=static
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.lan.dns=192.168.2.1
network.lan.ipaddr=192.168.2.1
network.wan=interface
network.wan.auto=1
network.wan.proto=3g
network.wan.device=/dev/ttyUSB1
network.wan.apn=internet
network.wan.service=umts
network.wan.mobile_isp=Polska – Play Online
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name=rtl8366rb
network.@switch[0].reset=1
network.@switch[0].enable_vlan=1
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device=rtl8366rb
network.@switch_vlan[0].vlan=1
network.@switch_vlan[0].ports=1 2 3 4 5t
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device=rtl8366rb
network.@switch_vlan[1].vlan=2
network.@switch_vlan[1].ports=0 5t
root@Gargoyle:~#

Całą operację przeprowadziłem z użyciem oprogramowania Gargoyle 1.7.1, do pobrania stąd: gargoyle_1.7.1-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin.

Z fabrycznym oprogramowaniem modem nie działał.

Zapasowe łącze internetowe, które działa

Tak skonfigurowany router wykorzystywałem m.in. w agencji interaktywnej, która przesyłała po kilkadziesiąt gigabajtów plików dziennie. Router był restartowany raz na dobę (tj. wyłączany na noc) i nie sprawił absolutnie żadnych problemów.

Oprócz tego tę konfigurację wykorzystałem w: niewielkiej drukarni, sklepie obuwniczym, małym stoisku targowym, biurze rachunkowym. Router z modemem najdłużej pracowały przez około miesiąc, nie było względem nich żadnych zastrzeżeń [nie licząc jednorazowego wyczerpania się środków na koncie].

Te rady z internetu nie działają

W internecie na temat powyższej pary znajdziemy sporo opinii. W moim przypadku one nie działały:

Skoro masz namieszane wykonaj polecenie firstboot, a po restarcie w GUI ustaw tylko:
Konfiguracja – podstawowa:
Internet / WAN:
Połączenie:DHCP (kablowe)
Interfejs WAN: eth2  ## tutaj może być eth1, wybierz z listy po prostu inną wartość niż domyślny.

Spróbuj wejść na stronę http://192.168.8.1/  ## jeśli wejdzie to router jest ustawiony prawidłowo.
Może tam trzeba nawiązać połączenie z internetem.

Oprócz tego znalazłem w internecie zalecenia dotyczące zasilania modemu, rekomendowany jest aktywny hub, który potrafi dostarczyć 1000 mA (1 A).

W moim przypadku taki aktywny hub nie był potrzebny, transfery były stabilne przy wpięciu modemu LTE bezpośrednio w port USB routera.

[Głosów:8    Średnia:4.8/5]
img
Tagi: , , , , , , , , ,
img
img
img
  • Marcin – IT tek

    Faktycznie działa. A wieczorem można odłączyć modem i wziąć do domu, żeby posurfować w sieci. 🙂

  • Szef

    Ale to działa jako zapasowe łącze jak główne nie działa? Czyli główne (kablowe) przestaje działać przełącza się na LTE a jak wraca główne to wraca na kablowe i rozłącza LTE?

    • Nie należy traktować tego łącza jako zapasowego aktywnego. Nie pamiętam, czy oprogramowanie ma nawet taką możliwość, że obydwa łącza działają równolegle. Jednak zalogowanie się do routera i zmiana opcji to zwykle kwestia maksymalnie minuty.\n\n\nW razie dodatkowych pytań proszę je zadawać. Postaram się odpowiedzieć. 🙂

img